tisdag 19 april 2011

Önskar Er en Glad Påsk!

 

 

beritgladpask

 

Nu är vi snart framme vid Påsken, en högtid som jag alltid ser framemot. Kanske beror det på att det är ju Vår då. Just nu har vi ett alldeles underbart vårväder här i Götet. Soliga varma dagar och man blir lite ställd, vad skall ja ha på mig för kläderLer).

Igår satt jag och åt min frukost i godan ro och så kände jag något konstigt i munnen, hjälp en tand var borta och som väl var svalde jag inte den. En krona hade lossnat och det var bara att ringa min tandläkare som turligt nog kunde ta emot mig igår kl. 12.10.
Ja, inte gick det att sätta tillbaka den inte, utan det blir till att göra en ny och kan ni tänka er vad det kostar? 8000:-, helt otroligt för en enda tand. Det skall rotfyllas och donas och ja, det går bra för mig, men jag tänker på många som inte kan göra detta och jag tycker det är skamligt att det skall vara så här. Tänderna är ju en del av kroppen och vi mår dåligt av att inte ha riktiga tänder.

Jag är inte rädd för att det skall göra ont hos tandläkaren, men jag har fobi för att göra avtryck och få gummiduk för munnen när dom rotfyller, så jag är nog en ganska så besvärlig patient tror jag. Andas genom näsan säger dom, men jag får panik och kan inte andas alls.

Nu blir det tre gånger till innan allt är färdigt och jag bävar kan jag säga för avtryck och allt.

Idag har vi förberett lite handling inför Påskafton då dotter Gunilla och svärsonen Stefan och vovven Laban kommer hit samt min Mamma. Har bakat rosenbröd på dinkelsikt som blev jättegoda och så har vi lagt in sill och gjort köttbullar. Det blir en god omelett med räkstuvning och så Janssons förstås och en påsktårta med chokladbotten och en fyllning med vispgrädde och LemonCurd.


Annars så skall vi bara njuta av dagarna och ta det lugnt, långpromenad med Hugo.

Träningen går fortfarande jättebra och jag märkte av att jag tränat flitigt i Söndags när vi tog en riktigt jobbig runda vid Delsjön i Göteborg. Jag blev inte trött alls och det brukar jag bli av den rundan för det är både trappor och backar i mångfald. Härligt att känna att det ger resultat med att träna. Fast idag är jag lite halvvissen, känner mig lite förkyld och hoppas på att det inte blir mer än så.

Ha nu en Underbar Påskhelg alla!

PSK%20~1

3 kommentarer:

 1. Hejsan Berit!
  Vilket elände med den där tanden. Inte nog med att det är dyrt, det är mycket obehag innan allt är klart. Åke har också tappat en krona och vi väntar på ett kostnadsförslag för vad det kommer att gå på att ersätta den.

  Jag ska baka lite i morgon tänkte jag och handla hem påskmaten. På påskafton kommer yngste sonen och hans sambo hit, annars är det ingenting speciellt på gång. Vi tar det med ro och njuter av det härliga vårvädret.

  Många varma kramar till er båda två och en riktigt Glad Påsk önskar jag!
  Ingrid

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Tur du inte svalde tandkronan. Det hände en bekant till oss. Det gick ändå bra och den kom ut den andra vägen. Det är hutlöst dyrt hos tandläkaren.Undra på att tandhälsan har blivit bra mycket sämre bland befolkningen. Många har idag helt enkelt inte råd. Hoppas nu du står ut med behandlingarna. Det blir ett trevligt påskfirande hos er läser jag med massor av god påskmat. Vi sticker iväg till ön på långfredagen och det fina vädret ska visst hålla i sig.
  Önskar dig en riktigt trevlig Glad Påsk.
  Kram Sylvia

  SvaraRadera
 3. Men vilket elände du råkt ut för :-(
  Vilken tur att du inte svalde den eller satte den i halsen...uschyanimej.
  Jag saknar en framtand som lossade när jag ramlade. Det innebär att jag måste dra den andra framtanden för den växer lite snett och det är mina egna tänder...suck! Men när jag fick höra att kalaset skulle kosta c:a 20.000:- till att börja med fick jag panik. Får jag även av avtrycken, kan inte andas och får dunderångest...usch!
  Så nu får jag trycka dit den som lossat och vänta på att den andra ska rasa för inte vill jag betala för att dra en frisk tand också, det räcker som det är. Och då är framtänder rabatterade....men inte kindtänderna. Vad fanken sysslar vi med i detta landet? Mängder med människor går utan tänder lite här o där och det är inte alls konstigt eller skämmigt för vem har så mycket pengar liggandes...! Min granne fick kostnadsförslag på 25.000:- för några små hörntänder men har inte råd, är just fyllda 70 och ensam. Hon fick förslaget att dom beställer kronorna fr. Kina och då kostar det 18.000:- i stället! Som hittat :-(
  Minns när jag bodde i Spanien och Frankrike på 60-talet och förfasades över att alla välklädda och välfriserade damer saknade en tand här o där och då "såg" vi ner på dessa länder för det var ju så billigt flr oss. Jodu, nu är vi där och dom har det bättre! Inte för att jag missunnar dom detta alls, nej nej, men föbannad blir jag så jag får snart en infarkt p.g.a. denna politik som gör människor så illa.
  Det handlar inte "bara" om utseendet utan man ska inte behöva leva på flytande föda??
  Gjorde min morfar som visserligen dog vid fyllda 92 nästan helt tandlös men på den tiden var det vanligt.
  Herregud, är vi tillbaka på 20-talet igen??
  Även om man inte är fattig, så är det mycket pengar för en tand och det är bara början med tanke på vår ålder :(
  Hoppas du kan tugga och njuta av alla god påskamat i alla fall och fråga om dom kan göra tanden i Kina....minst lika bra men billigare!!
  Påskekramar, Häxan/Agneta

  SvaraRadera

Roligt om du skriver några rader!