lördag 11 december 2010

Tiden rinner iväg och snart är det Julafton

adb@santa_1


Ja, det är bara så att jag fattar inte att det är knappt två veckor kvar till Julafton. Jag är lite tidsoptimist numera , att jag hinner med allt det jag behöver göra och det gör jag säkert, men kanske blir det lite spurt på slutet iaf:-)).

Vi håller på att byta skåpsluckor i köket och jag tror att det kommer att bli så fint. Vi har faktiskt beställt bara luckor på nätet och hittills så är vi jättenöjda. Det enda som var krångligt var att man fick inte mäta fel för då var det ju lite kört. Jag har ju en väldigt duktig och händig man i mitt liv, så det var inga problem och allt verkar stämma hittills. Det blir ju så mycket billigare att bara beställa luckor och inte stommarna .

Julklappar har jag handlat färdigt nästan, har lite saker kvar, men vi har dragit ner på julklappar verkligen och det känns så skönt, kanske därför jag inte alls känner mig stressad i år:-)).

Har också bakat ett jättegott vörtbröd och jag skriver in receptet längre ner, för det var både gott och enkelt.
Sen är Drömmarna färdiga och dom är ett måste varje jul.Kanske blir det Finska Pinnar också och så en mjuk god saffranskaka tror jag.

Tant Hannas karameller kan jag inte göra ännu, då äter jag bara upp dom själv och det är ju inte så bra:-)).

Lite god sill lägger vi in och skinkan måste jag göra själv, det är ju annars så populärt nu att köpa färdigkokt och bara griljera, men där är jag gammalmodig:-)).

Här kommer receptet på vörtbrödet:
Ugn 175grader
1 stort eller två små, jag gjorde i två formar

50 gr smör
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malda kryddnejlikor
50 gr jäst
1/2 l vatten 37 grader
1 förpackning vörtmix
3/4 dl mörk sirap
1/2 tsk salt
1 dl russin (kan uteslutas)
8 dl rågsikt
5 1/2-6dl lantbrödsmjöl

Smält smöret och blanda i de malda kryddorna. Låt svalna.
Smula ner jästen i en skål. Lös den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, vörtmixen, smör och kryddblandningen, sirapen och saltet. Blanda russin med rågsikten. Tillsätt under omrörning. Tillsätt lantmjölet och arbeta till en smidig och blank deg. Låt jäsa i 45 minuter.
Forma till två bröd eller ett stort. Lägg i formar eller bara på plåt. Låt jäsa i ca 30 min.

Grädda på nedersta falsen ca 45-50 min för två mindre bröd och 50-60 min för ett stort bröd.

Testa det är verkligen riktigt gott det här brödet!

Nu önskar jag Er alla en fin Tredje Advent och Lucia!

julberitanimerad

4 kommentarer:

  1. Hejsan Berit!
    Ja, nu är det full fart på julstöket, men jag tar det ganska lugnt. Några julklappar ska jag ännu köpa och julkakorna ska bakas, men det ska jag göra nästa vecka. Då ska vi också gå och äta julbord med pensionärsföreningen.
    Här har varit ett fasligt slabb idag och ännu är det plusgrader, men det ska visst bli kallare.
    Ha en riktigt fin tredje advent!
    Kram Ingrid

    SvaraRadera
  2. Julstöket är i full gång hos dig med.I år tar jag det verkligen lugn eftersom vi ska fira julafton hos sonen.Det är första julen på många år som vi inte firar hos oss. Nästan så jag saknar lite av julstressen.

    Receptet på vörtbrödet ser gott ut. Om det inte blir till jul så sparar jag det till ett annat tillfälle...tack tack!
    Önskar dig en fortsatt fin dag och en trevlig Lucia. Kram Sylvia

    SvaraRadera
  3. Hej, Berit!
    Åh vad söta snögubbsparet är som du dekorerat din blogg med :-)
    Så duktig du är som både bakar bröd och kakor och gör skinkan fr. början till slut. Sån´t har jag tröttnat på för längesedan. Dessutom gillar jag inte skinka sådär, äter man ju året runt numera. Däremot älskar jag bara ryllsyltan med alla goa kryddor i och den äter jag enbart till julen.
    Men vi är också så få personer så det blir inte sak samma som förr.
    Men så blir det, det tunnas ut i leden som många säger numera.
    Julklappar har vi slutat med nu, det blir till brorsdottern och så barnbarnet såklart. Dom får desto fler paket och det är ju barnens glädje med tindrande ögon som är så där ljuvligt :-)
    Hoppas innerligt att julen blir vit men risken är väl liten att denna kylan försvinner.
    Ha det gott!
    Kramen, Agneta

    SvaraRadera
  4. Ja, jag har bakat mina vanliga och ljusa pepparkakorna. Sen skall jag göra julstjärnor, vill inte göra dom för tidigt för vi har inte plats i frysen. Den är full av hundmat :-)). Sen har jag gjort kålrotslådor.

    Kanske skall prova göra knäck, vi får se vad som händer.

    Ha en trevlig lucia!

    Kramizzar
    Marketta

    SvaraRadera

Roligt om du skriver några rader!